Novosti
 • Objave/Najave iz ambasade

  Poslednje objave iz ambasade... Više...

 • Štampa

  Iz stampe o ambasadi... Više...

 • Arhiva

  Arhivirana dokumenta... Više...

 • Poslednje vesti - Nigerija

  News - NTA.ng

  News 24 - Nigeria

 • Promo video

Arhiva » Govor Harolda Kokoa za 53. godinu nezavisnosti

Govor Harolda Kokoa za 53. godinu nezavisnosti

Izjava Nj.E. Harolda Avgusta Kokoa na prijemu povodom obeležavanja 53. godišnjice nezavisnosti Savezne Republike Nigerije, 1. oktobra 2013 u Beogradu, Srbija.

Vaše ekselencije
Predstavnici Vlade Srbije
Kraljevski paru
Uvaženi gosti
Dame i gospodo

U ime Vlade i naroda i osoblja Ambasade Savezne Republike Nigerije, želim Vam dobrodošlicu na ovom prijemu povodom obeležavanja 53. godišnjice nezavisnosti Proslava naše zemlje. Želim posebno da istaknem prisustvo predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića i Njihova Kraljevska Visočanstva prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarina. Čast mi je i privilegija biti vaš domaćin ovom prilikom.

Sa postizanjem političke nezavisnosti 1. oktobra 1960. godine, Nigerijski narod je preuzeo na sebe odgovornost da odredi svoju sudbinu.


To je označilo početak iskrenih napora u transformaciji političkog, ekonomskog i društvenog sistema radi obezbeđivanja ukupnog razvoja Nigerije. Nigerija je počela da razvija nezavisni put aktivizma u međunarodnoj areni, pružajući svoje ruke prijateljstva i saradnje svim miroljubivim narodima i u žwlji da doprinese obezbeđivanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Danas, Nigerijci slave opstanak zemlje kao nedeljive nacije. Ovo je nasuprot činjenici da smo multietnička, multi jezička i multikonfesionalna zemlja sa pratećim izazovima. Takođe slavimo učvršćivanje demokratskih institucija i tradicija u Nigeriji, kao i poštovanje vladavine prava.

Na nivou ambasade ovde u Beogradu, ovom prilikom, mi se sećamo i slavimo dobre i odlične odnose između Nigerije i Republike Srbije. Ovi odnosi su formalizovani 1961. kada je Beograd otvorio ambasadu u Lagosu, i dalje su pojačani i ojačani ponovnim otvaranjem ambasade Nigerije u Beogradu tačno pre godinu dana nakon njenog privremenog zatvaranja u 2003. Mi ćemo nastaviti da tražimo saradnju sa vlastima u Beogradu oko bilateralnih i multilateralnih pitanja. To je zato što Nigerija i Srbija dele zajedničke vrednosti mira, demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.


Ove zajedničke vrednosti čine da uvek budemo na istoj strani u međunarodnim pitanjima i da podržavamo jedni druge pri kandidaturi u međunarodnim organizacijama.

Vaše ekselencije, Dame i gospodo, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se setim važne tačke u stvaranju moderne Nigeriji. Pre 1914. godine područje sada poznato kao Nigerija postojalo je kao protektorat severne Nigeriji i protektorat južne Nigerije. 1914. britanski kolonijalni gospodari spojili su ova dva protektorata u ono što imamo kao Nigeriju danas. Sledeće godine obeležava se 100 godina od tog spajanja i savezna vlada Nigerije planira da ga proslavi u velikom stilu. Pozivam sve ovde da nam se pridruže u toj proslavi naredne godine.

Hvala vam svima na prihvatanju našeg poziva i pronalaženju vremena da dođete ovde i da nam se pridružite u proslavi 53. godišnjice nezavisnosti Nigerije. Posebno sam zahvalan predsedniku Skupštine Srbije i kraljevskom paru na njihovom prisustvu proslavi.

Živela Savezna Republika Nigerija! Živeli nigerijsko-srpski odnosi.

Hvala na Vašoj pažnji.