Novosti
 • Objave/Najave iz ambasade

  Poslednje objave iz ambasade... Više...

 • Štampa

  Iz stampe o ambasadi... Više...

 • Arhiva

  Arhivirana dokumenta... Više...

 • Poslednje vesti - Nigerija

  News - NTA.ng

  News 24 - Nigeria

 • Promo video

Arhiva » Govor za Dan nezavisnosti 2014.godine

Govor za Dan nezavisnosti 2014. godine

Izjava H.E. Ambasadora Harold Avgust Kokoa, na prijemu povodom obeležavanja 54. godišnjice nezavisnosti i stogodišnjice proslave Savezne Republike Nigerije, od 1. oktobra 2014. godine u Beogradu, Srbija

Vaše ekselencije
Predstavnici Vlade Srbije
Kraljevski paru
Uvaženi gosti
Dame i gospodo

Čast mi je i privilegija da vas pozdravim u ime Vlade, naroda i osoblja Ambasade Savezne Republike Nigerije, povodom ove posebnu prilike dvostruke proslave 54. godišnjice nezavisnosti i stogodišnjice osnivanja moderne Nigerije. Posebno mi je čast što zvaničnu srpska delegaciju na ovim proslavama predvodi niko drugi nego Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, u pratnji svoje supruge NJ.E. ljubazne Dragice Nikolić. Njegovo prisustvo ovde je znak skromne prirode i prijateljstva koje smo došli da ponudimo sadašnjoj Vladi Srbije.
Želim da prepoznam prisustvo gospodina Dragana Blešića, šefa kabineta predsednika Narodne skupštine.

2. 1. oktobra 1960. godine, pre tačno 54 godine, Savezna Republika Nigerija stekla je nezavisnost od britanske vladavine. Četrdeset šest godina (46) pre toga, temelj za rođenje moderne Nigeriji je postavljen 1. januara 1914. To je bio dan kada je britanska kolonijalna uprava objedinila severni i južni protektorat i koloniju Lagos, i stvorila uniju 350 etničkih grupa i 250 jezika poznatu kao Nigerija, sa populacijom koja je sada dostigla 160 miliona ljudi.

3. Naše iskustvo od nezavisnosti je pokazalo hrabrost, industriju i posvećenost nigerijskog naroda prema izgradnji države i stvaranju društva u kome mir i pravda vladaju. Kao plural država, naša snaga kao nacije leži u jedinstvu koje smo izgradili u okviru različitosti etničke pripadnosti, jezika i religije. To jedinstvo je nastavilo da nas vezuje zajedno kao jednu naciju sa zajedničkim aspiracijama.

4. Izazovi sa kojima se suočavamo kao narod su karakteristična za zemlje u razvoju. Sigurnosni izazov povodom Boko haram pobune je negativan uticaj globalnog terorizma koji se doživljava u mnogim regionima sveta. Srećan sam napomenuti da je Federalna vlada Nigerije preduzela odlučnu akciju protiv ove terorističke organizacije čijim aktivnostima dolazi kraj.
U drugom izazovu, iznenadna pojava ebole u Nigeriji je efikasno suzbjena, u toj meri da je Nigerija sada potpuno oslobođena ebole.
 
5. Dame i Gospodo, slaveći godišnjicu nezavisnosti Nigerije i stogodišnjicu osnivanja Nigerije, mi takođe slavimo 53 godine odnosa Nigerija / Srbija; slavimo cvetanje tih odnosa tokom godina; slavimo podsticaj tim odnosima posetom prve dame Nigerije Srbiji ove godine. U istoriji naših napora na nacionalnom razvoju, Nigerija i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog. Imajući iskustvo građanskih ratova, obe zemlje su prihvatile vrednosti mira, demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Takođe smo bili osećajni i podržavali jedni druge u stavovima i mišljenjima o međunarodnim pitanjima.

6. Nigerija i Srbija su takođe započele na sličnim smelim inicijativama za restrukturiranje svoje privrede za održivi razvoj. Moje je uverenje da će politika privatizacije Vlade Srbije, kao pogon za investicije, dovesti do povećane privredne aktivnosti i produktivnosti u Srbiji.

7. Uveren sam u to, jer su te iste politike, koje su ugrađene u transformacionoj agendi nigerijske vlade, dale ogroman podsticaj za razvoj nigerijske privrede. Nigerija beleži godišnju stopu rasta od 7-9 odsto u poslednjih 15 godina. Obrt sredstava za SDI (Strane Direktne Investicije) u Nigeriji je 35 odsto u odnosu na svetski prosek od 5%. Kao rezultat toga, Nigerija je danas najveći primalac stranih direktnih investicija u Africi, prima preko US $ 20 milijardi dolara u poslednje tri godine. Sa nedavnim predviđanjima nigerijske privrede, procene BDP su porasle za N80.2 biliona (ili US $ 509.9 milijardi dolara), što Nigeriju postavlja kao 26. po veličini ekonomiju u svetu, i najveću po veličini ekonomiju u Africi.

8. Mi ćemo nastaviti da tražimo veću saradnju sa Srbijom o bilateralnim i multilateralnim pitanjima i da podržavamo međusobne aspiracije. U tom smislu, ja koristim ovu priliku da pozovem naše srpske prijatelje i investitore da budu deo voza mogućnosti i razvoja u Nigeriji.

9. Zahvaljujem vam i cenim vaše poštovanje prema našem pozivu da nam se pridružite ovom važnom prilikom. Konačno, molim vas, ekselencije, dame i gospodo, da mi se pridružite u podizanju čaše i da nazdravimo za bolje odnose između Nigerije i Srbije:

Živela Savezna Republika Nigerija
Živeli nigerijsko - srpski odnosi
Dobro zdravlje svima ovde prisutnima

Hvala puno (Thank you very much)