Novosti
 • Objave/Najave iz ambasade

  Poslednje objave iz ambasade... Više...

 • Štampa

  Iz stampe o ambasadi... Više...

 • Arhiva

  Arhivirana dokumenta... Više...

 • Poslednje vesti - Nigerija

  News - NTA.ng

  News 24 - Nigeria

 • Promo video

Konzularne i imigracione usluge » Konzularne usluge

Konzularne usluge

VAZNO OBVAVESTENJE

. Sve osobe koje treba da posete ambasadu zbog konzularnih usluga savetuju se da unapred zakazu sastanak na e-mail: emb.nigeria.bgconsular@gmail.com ili na broj telefona +381113910763, +381629642810. Od vas se zahteva da dostavite puno ime i prezime, e-mail adresu i vrstu konzularne usluge koja vam je neophodna. Nakon toga cete dobiti potvrdni mail od ambasade.

. Sve osobe koje treba da posete ambasadu zbog konzularnih usluga moraju da imaju zvanican pisani zahtev adresiran na Konzularno odeljenje.

. Sve naknade/takse za konzularne usluge se placaju u banci. Molimo vas da imate u vidu i to da banke naplacuju proviziju. Takodje morate biti sigurni u tacan iznos koji treba da platite. Detalji uplate su sledeci:

 

NAZIV RACUNA:     CBN/FGN INDEPENDENT REVENUE ACCOUNT

BANKA:                     J.P MORGAN CHASE BANK, NEW YORK

BROJ RACUNA:         400-939134

SWIFT KOD:               CHASUS 33        

ABA KOD:                   021000021

ADRESA BANKE:       4, New York PLAZA, FLOOR 15, N. Y.

 

Obavezno: Instrukcije za uplatu morate da uzmete u konzularnom odeljenju pre nego sto zapocnete sa procesom uplate u banci.

 

Osobe koje dolaze u ambasadu se savetuju da, pre nego sto posete ambasadu, pazljivo pogledaju na veb stranici sta je sve od dokumenata neophodno kako bi izbegli nepotrebna odlaganja.

. Na zahteve i dodatna pitanja se odgovara putem telefona: +381113910763, +381629642810 ili na e-mail: emb.nigeria.bgconsular@gmail.com . Svi pozivi upuceni ambasadi treba da budu izmedju 13 i 15 casova (od ponedeljka do petka).

. Dokumenta koja se predaju da bi se izvrsila overa njihove autenticnosti mogu da se podignu narednog dana u toku radnog vremena, ukoliko su odobrena. Ukoliko zivite van Beograda i ako nas obavestite unapred, mozemo zavrsiti uslugu istog dana kada se dokument preda. Molimo vas da obratite paznju na to da se ovo ne odnosi na podnosioce zahteva za vizu.

. Osobe koje dolaze u ambasadu se ne savetuju da salju dokumenta preko kurirskih sluzbi ( kao sto su DHL, FEDEX, EMC i drugi ). Dokumenta moraju licno da se predaju. Ukoliko niste u mogucnosti da to licno ucinite, molimo vas da uvek ponesete ovlascenje sa sobom.

. Svi zahtevi moraju da budu adresirani na Konzularno odeljenje Ambasade Nigerije u Beogradu, Srbija.

. Sva dokumenta moraju da budu prevedena na engleski.

. Ukoliko vam je neophodno razjasnjenje usluga koje pruzamo, ne oklevajte da nas kontaktirate putem mail adrese: emb.nigeria.bgconsular@gmail.com ili na broj telefona: +381113910763, +381629642810

Overavanje dokumenata

Ambasada overava sledeca dokumenta:

. Dokumenta koja su izdata u Nigeriji i prethodno overena od strane Konzularnog i Legalnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova u Abudzi. Ta dokumenta ukljucuju rodne listove, diplome, pismene izjave, izvestaje o nenaznjavanju i dr.

. Skolske diplome izdate u Srbiji i overene od strane odgovarajucih vlasti odgovornih za to ( Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo obrazovanja )

. Sertifikat o slobodnoj prodaji farmaceutskog proizvoda koji mora da bude preveden na engleski i overen od strane Ministarstva zdravlja ili druge relevantne ustanove u zemlji iz koje je osoba koja zeli da joj se overi dokument. Sva dokumenta moraju da budu overena od strane Ministarstva spoljnih poslova. Molimo vas da obratite paznju da se ne prihvata pecat notara.

. Svaku drugu vratu dokumenta koja nije navedena a mora da se prevede na engleski jezik i overena je od strane Ministarstva spoljnih poslova.

Sta je neophodno

. Zvanicni pisani zahtev upucen Konzularnom odeljenju od strane individue ili kompanije koja zahteva overu dokumenta od ambasade

. Kopija nigerijskog pasosa ( ne primenjuje se kod osoba koje nisu iz Nigerije ili kod kompanija )

. Kopija dozvole o boravku

. Podnesak dokumenata koja treba da se overe

. Naknada za overu u visini od 30 US dolara po strani treba da se uplati u banci na racun koji je gore naveden

. Ovlascenje ukoliko podnosite dokument u necije ime

. Ukoliko je u pitanju izvoz proizvoda, uzorak ostaje u ambasadi

Molimo vas da vodite racuna o tome da se dokumenta na overu donose licno. Nemojte da ih saljete preko kurirskih sluzbi ( DHL, UPS i dr. )

 

Sertifikat/dokaz o hitnom putovanju

Sertifikat o hitnom putovanju (ETC na engleskom ) se izdaje onim drzavljanima Nigerije ciji je pasos istekao ili onim drzavljanima Nigerije koji imaju privremeni boravak ili su u poseti a izgubili su pasos, kako bi bili u mogucnosti da se neometano vrate u Nigeriju. Takodje se izdaje novorodjencadi koja su rodjena u inostranstvu i treba im dokument kako bi se vratila u Nigeriju. ETC se obicno izdaje za putovanje u jednom smeru u Nigeriju i mora da se preda Imigracionom prilikom ulaska u zemlju.

Sta je neophodno

. Zvanican pisani zahtev za izdavanje Sertifikata o hitnom putovanju. Zahtev mora da sadrzi i razlog izdavanja ETC, krajnju destinaciju, drzavu iz koje poticete kao i oblast lokalne samouprave

. Policijski izvestaj iz policije Republike Srbije u kome je naznaceno kada je i kako pasos izgubljen ( gde se primenjuje )

. Izvod iz maticne knjige rodjenih u slucaju novorodencadi

. Dokaz o rezervaciji leta ( a ne avionska karta )

. Kopija pasosa

. Fotografija za pasos

. Naknada za izdavanje u visini od 100 US dolara ( ne refundira se ) uplacena u banci na podatke koji su gore navedeni

Dokaz o decijim imenima

Ovo se izdaje drzavljanima Nigerije koji zele da daju nigerijska imena svojoj deci.

Sta je potrebno

. Vazeci nigerijski pasos osobe koja podnosi zahtev

. Vazeci dokaz o boravku

. Zvanican zahtev adresiran na Konzularno odeljenje Ambasade Nigerije u Beogradu sa detaljima. Takodje morate navesti puno ime deteta kao i ime majke. Zahtev moze da se licno preda ili da se posalje putem mail adrese na: emb.nigeria.bgconsular@gmail.com pre nego sto dodjete u ambasadu.

. Naknada za izdavanje u visini od 30 US dolara ( ne refundira se ) koju uplacujete u banci na gore navedene adresu.

Svako ko zeli da podnese zahtev se savetuje da to ucini na vreme. Proces traje od 2 do 4 radna dana.

Policijski izvestaj

Policijski izvestaj se ne izdaje od strane Ambasade Nigerije u Republici Srbiji, vec ga izdaje Nigerijska policija. Nigerijski drzavljani koji zele ovaj dokaz se savetuju da se obrate Policijsko forenzickom odeljenju, Alagbon Close, Lagos.

Ovaj dokument treba da bude overen od strane Konzularnog i Legalnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova u Abudzi. Molimo vas da vodite racuna da ovaj dokument ima svoj rok vazenja i da nakon toga morate ponovo da vadite dokument.

Izjava o godinama/svedocanstvo o rodjenju

Ambasada ne izdaje ovaj dokument. Nigerijski drzavljani koji nemaju rodni list ili oni koji zele da im se ponovo izda se savetuju da dobiju potvrdu od Nacionalne kancelarije za stanovnistvo u Nigeriji. Nigerijska Nacionalna kancelarija za stanovnistvo ima ispostave u 36 drzava Federacije.

Pre nego sto se preda Ambasadi Nigerije u Beogradu, ovaj dokument mora da bude overen od strane Konzularnog i Legalnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova u Abudzi. Ovaj dokument nema rok vazenja.

 

Izdavanje dozvole za brak

Ovaj dokument se izdaje samo onim drzavljanima Nigerije sa boravkom na teritoriji Republike Srbije i Republike Crne Gore koji zele da stupe u brak po prvi put ili se ponovo zene/udaju. Osoba koja podnosi zahtev ( drzavljanin Nigerije ) mora licno da ga preda. Kod drzavljana Nigerije koji zive van Beograda moze da se napravi izuzetak i da podnesu zahtev preko zastupnika koji ima punomocje. Molimo vas da unapred obavestite ambasadu putem mail adrese: emb.nigeria.bgconsular@gmail.com

Sta je neophodno Nigerijskim drzavljanima

. Vazeci pasos podnosioca zahteva

. Vazeca dozvola boravka

. Zvanican zahtev adresiran na Konzularno odeljenje Ambasade Nigerije u Beogradu kojim kojim se trazi izdavanje dozvole za brak, overe rodnog lista kao i svedocanstva o slobodnom bracnom statusu

. Original rodni list koji je izdala Nigerijska kancelarija za stanovnistvo i koji je overen od strane Konzularnog i Legalnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova u Abudzi. Ovaj dokument mora da overi Ambasada Nigerije u Beogradu, Srbija i overa iznosi 30 US dolara ( ne refundira se ). Uplata se vrsi u banci na gore navedeni racun.

. Original izjava o slobodnom bracnom statusu overena od strane Konzularnog i Legalnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova u Abudzi. Osobe koje su razvedene ne moraju da podnesu ovaj dokument. Izjava o slobodnom bracnom statusu mora da bude overena od strane Ambasade Nigerije u Beogradu i taksa iznosi 30 US dolara ( ne refundira se ). Uplata treba da se izvrsi u banci na gore navedeni racun.

. Popunjen zahtev za brak; formular popunjen velikim slovima

. Kopija svih podnetih dokumenata

. Dokaz o razvodu ukoliko ste prethodno bili vencani ( gde se primenjuje ). Molimo vas da razumete da ambasada ne izdaje nikakav dokument kojim bi potvrdila da ste razvedeni

. Svi dokumenti koji se podnose moraju da budu prevedeni na engleski

. Punomocje ukoliko neko podnosi zahtev umesto vas

Sta je neophodno za drzavljane Srbije ili druge nacionalnosti:

. Pisana izjava kojom se potvrdjuje da se on/ona zeni/udaje za drzavljanina Nigerije po svojoj slobodnoj volji

. Dokaz o prebivalistu i licna karta

. Dokaz o razvodu ukoliko ste prethodno bili vencani ( gde se primenjuje )

. Sva dokumenta moraju da budu na engleskom jeziku.

Ambasada samo prihvata dokumenta o zahtevu za sklapanje braka od drzavljana Nigerije sa boravkom na teritoriji Republike Srbije i Republike Crne Gore. Nigerijski drzavljani koji borave u drugim zemljama a zele da se vencaju sa srpskim drzavljanima ili drugim drzavljanima koji zive u Srbiji moraju da dobiju formalno pismo od ambasade koja pripada njihovoj teritoriji/mestu boravka. Formalno pismo treba da predstavi podnosioca zahteva kao drzavljanina Nigerije sa dozvolom za boravak u odredjenoj zemlji i da je slobodan da stupi u brak. Podnosioci zahteva koji ne poseduju ovo formalno pismo nece biti prihvaceni.