Novosti
 • Objave/Najave iz ambasade

  Poslednje objave iz ambasade... Više...

 • Štampa

  Iz stampe o ambasadi... Više...

 • Arhiva

  Arhivirana dokumenta... Više...

 • Poslednje vesti - Nigerija

  News - NTA.ng

  News 24 - Nigeria

 • Promo video

Arhiva » Prezentacije publikacije Muzeja afričke umetnosti

Prezentacije publikacije Muzeja afričke umetnosti

Prikaz afričkog plesa na 54. godišnjicu nezavisnosti Nigerije, u Beogradu.

IZJAVA H.E. HAROLD AUGUSTUS KOKO
Na prezentaciji publikacija Muzeja afričke umetnosti u Kulturnom centru Beograda, 6. juna 2014. godine

Vaše ekselencije
Direktore Muzeja afričke umetnosti: Mrs Narcisa Sijan
Uvaženi gosti
Dame i gospodo

    Ja ću da počnem priznajući da sam veoma počastvovan i privilegovan da budem pozvan, kao diplomata iz Afrike i budem gost govornik danas popodne. Ono čega smo ovde svedoci danas je veoma važna prilika za prezentaciju beogradskog Muzeja afričke umetnosti, publikacija koje prikazuju tradicionalne i savremene afričke umetnosti i kulture. (One su drugo izdanje časopisa: Afrika-studija umetnosti i kulture, težine koje koristi Akan narod iz Gane za merenje zlatne prašine; aspekti Etiopijske umetnosti i mankala-igra uma).

2. Kada uzmemo u obzir njegov rad do sada, postaje jasno da je srpski Muzej afričke umetnosti prepoznat kao jedinstven muzej u ovom delu sveta, posvećen isključivo kulturi i umetnosti afričkog kontinenta. Muzej ima važnu misiju popularizacije i širenja znanja o kreativnm izražavanju Afrike. Kao ambasador Nigerije i član grupe afričkih ambasadora, svestan sam da kroz svoje aktivnosti, muzej podstiče bolje razumevanje i uvažavanje umetnosti, istorije i nasleđa afričkih naroda. Tako u svojih 37 godina rada, muzej je opravdao svoje postojanje kroz širenje svesti o kulturnoj različitosti i doprinosu Afričkog zaveštanja svetskoj kulturnoj baštini.


3. Ceneći rad muzeja, ne treba zaboraviti ambasadora Zdravka Pecara, izvanrednog diplomatu iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zahvaljujući svojoj izvanrednoj inicijativi, muzej u Beogradu je postao za građane Beograda, Srbije i šireg regiona, prozor u umetničku srž Afrike. Od svog osnivanja 1977. godine do danas, Muzej je dobio podršku eksperata iz Afrike. Na primer, publikacije Muzeja dobile su vredne priloge od stručnjaka kao što su dr KVESI Miles, direktor Narodnog muzeja Gane, dr EKPO EiO, iz moje zemlje i Roger Dorsinville sa Haitija, samo da pomenemo neke.

4. Publikacije koje su danas predstavljene su prikupljene iz raznih svetskih produkcija, uključujući publikacije važnih svetskih muzeja i univerzitetskih centrara. Mislim da beogradski muzej treba da nastoji da bude originalan u svojim publikacijama. Pošto ovo uključuje intenzivno umrežavanje i razmenu znanja, moj predlog je da kustosi, antropolozi i istoričari umetnosti muzeja budu direktno uključeni u istraživanje instituta, muzeja i lokaliteta koji se bave afričkom kulturnom baštinom. Zajednički projekti po ovom pitanju bi mogli da počnu sa relevantnim afričkim vlastima u bliskoj budućnosti.

5. Ja sam takođe skrenuo pažnju direktoru Muzeja na značaj stvaranja edukativnih centara ili biblioteke sa afričkom literature za upotrebu od strane stranih i srpskih đaka, studenata i svih onih koji su zainteresovani za afričke studije.

6. Na kraju, zahvaljujem afričkom Muzej umetnosti u Beogradu i svima koji su doprineli na jedan ili drugi način čineći današnju prezentaciju mogućom.

7. Hvala na pažnji.